Bistandsadvokat for kvinne etter voldtektsforsøk
En mann ble dømt til å betale en av våre klienter 120.000 kroner i oppreisning etter et voldtektsforsøk. Han ble også dømt til å sone tre år i fengsel. Mannen hadde holdt kvinnen nede og kledd av henne selv om kvinnen gjorde fysisk og verbal motstand. Flere mennesker kom til og avbrøt forsøket, og gjerningsmannen skal også da ha slått ned et av vitnene.
«Han har utvist en sterk vilje til å gjennomføre samleie med fornærmede, men ble avbrutt av de øvrige festdeltakerne. Tiltalte har handlet med forsett», heter det i dommen fra tingretten.
Viktig å anmelde
En av våre advokater, Peter Skarbøvig, var kvinnens bistandsadvokat. I artikkelen «Alta-mann tiltalt for voldtektsforsøk» uttalte han seg til Altaposten om hvordan slike saker på generelt grunnlag preger ofrene: — Slike saker er tunge for ofrene, de kan prege livet deres i mange år. Dessverre ser vi at mange tenker at «jeg blir sikkert ikke trodd, saken blir sikkert henlagt uansett», og at det sånn sett ikke er vits å anmelde.
Men advokat Peter Skarbøvig forklarer at selv om mange dessverre kan være redde for ikke å bli trodd eller at en sak skal henlegges, betyr ikke dette at man ikke burde anmelde saken. Også i saker politiet mener at det ikke er nok bevis for å få en gjerningsmann dømt, kan man få erstatning etter å ha vært utsatt for slike alvorlige krenkelser. Selv om penger selvfølgelig ikke vil endre på det som har skjedd, kan det å få erstatning bidra til at offeret føler seg trodd, noe flere klienter erfarer som betydningsfullt. Vi har skrevet mer om muligheten til å få erstatning etter en slik voldsepisode i artikkelen «Hva er voldsoffererstatning».
Alvorlig krenkelse
Altaposten har også dekket rettssaken i artikkelen «Tre års fengsel for forsøk på voldtekt». I saken fremgår det at tingretten i straffeutmåling la vekt på at voldtektsforsøket var nær ved å bli fullbyrdet og at fornærmede var blitt krenket på en grov måte. I tillegg ble mannen også dømt for å ha slått ned en av festdeltagerne som forsøkte å hindre voldtekten. Retten valgte derfor å slutte seg til påtalemyndighetenes forslag om straff på tre år og fem måneder. Se også NRKs dekning av saken: «Banket opp mann som ville forhindre voldtekt.»
Advokatbistand
Våre advokater har lang erfaring som bistandsadvokater. Vi har både mannlige og kvinnelige advokater, og selvfølgelig taushetsplikt. Du kan lese mer om når du har krav på bistandsadvokat eller hvordan gå frem for å få oppnevnt bistandsadvokat på våre sider om temaet. I slike saker vil du også ha krav på å få dekket advokathjelpen fra det offentlige, se mer om dette i vår artikkel «Når har du krav på fri rettshjelp?» Vi vil alltid undersøke dette for deg, og det er uforpliktende og gratis å ta kontakt med oss.