Har jeg krav på arbeidsavklaringspenger?

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en korttidsytelse som skal «sikre deg inntekt i perioder du på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra NAV for å komme i arbeid». Som hovedregel mottar man ikke AAP i mer enn 3 år, med noen unntak. Et unntak gjelder sykdom/skade som ikke kan kombineres med behandling og tiltak. Maksimal forlengelsestid av AAP er 2 år hvilket betyr at man maksimalt kan motta det i 5 år. I 2018 inntrådte det en del nye regler for AAP. Du kan lese mer om disse i dinerstatning.no sin artikkel.
Vet du forskjellen på arbeidsavklaringspenger, sykepenger og uføretrygd? Hvis ikke kan du ta en titt på denne artikkelen.
Vilkår 1: Tilknytning
For å ha rett til AAP er det flere vilkår som må være oppfylt. For det første må man ha en tilknytning i form av medlemskap i folketrygden. Hovedregelen er at man må ha vært medlem i minst tre år i tiden før man gjør krav på ytelsen. Dersom man har vært arbeidsufør i tiden før man søker er det tilstrekkelig med ett års medlemskap. Man må også som hovedregel oppholde seg i Norge. Unntak gjelder for blant annet flyktninger.
Vilkår 2: Alder
For å ha rett på AAP må den som søker være mellom 18 og 67 år gammel. Dersom man først søker etter fylte 62 år gjelder det noen tilleggskrav. Man må for eksempel ha hatt «en pensjonsgivende inntekt på minst ett grunnbeløp i året før arbeidsevnen ble nedsatt med minst halvparten«.
Vilkår 3: Nedsatt arbeidsevne
Et tredje vilkår som må være oppfylt gjelder den nedsatte arbeidsevnen. I følge loven må arbeidsevnen være nedsatt med minst 50%. I vurderingen skal blant annet helse, alder, evner, utdanning osv. vektlegges. Den nedsatte arbeidsevnen må kunne forklares ved at sykdom, skade eller lyte er «en vesentlig medvirkende årsak«. Kravet er med andre ord mildere enn hva gjelder for uføretrygd og sykepenger. Begrunnelsen er et bevisst politisk valg om at man skal gi hjelp til de som trenger det for å komme seg tilbake i arbeid. Terskelen er med andre ord ikke særlig høy sammenliknet med hovedårsakslæren som gjelder for andre ytelser.
Vilkår 4: Arbeidsrettede tiltak
At medlemmet plikter å aktivt bistå i prosessen med å finne arbeid følger av folketrygdlovens § 11-7. Vilkåret fremgår av bestemmelsen over som angir tre alternative vilkår som må være oppfylt. Enten må personen ha behov for aktiv behandling, arbeidsrettet tiltak eller til tross for at det forannevnte er forsøkt: har «en viss mulighet for å komme i arbeid». I tillegg kreves det at vedkommende følges opp av NAV.
Advokatbistand
Har du behov for juridisk bistand i en NAV-sak? Advokatfirmaet Skarbøvig vinner fram i over 80% av alle klager mot NAV!
Vi anbefaler også at du leser artikkelen «Hvorfor bruke advokat fra Advokatsidene».
Har du spørsmål om temaet i artikkelen eller andre ubesvarte juridiske spørsmål, send en gratis og uforpliktende henvendelse, start en chat eller ring oss på 40 19 19 00 i dag.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.