Hva skal til for å heve et bilkjøp?
At et kjøp heves innebærer at ytelsen tilbakeføres, altså at bilen leveres tilbake til selger og kjøper får pengene tilbake. Ved heving annulleres altså kjøpet. Dette er belastende for både kjøper og selger, det skal dermed mye til for at kjøper skal ha rett på å heve et bilkjøp. Nedenfor kan du lese om hvilke krav som må være oppfylt for at en kjøper skal ha rett til å heve et bilkjøp.
Mangel
For at man skal kunne heve et bilkjøp må det for det første foreligge en mangel. Ved å trykke på linken vil du få mer informasjon om hvordan man skal fastslå om det foreligger en mangel. Det er avtalen som er grunnlaget for denne vurderingen, og kort forklart må det foreligge et avvik mellom det som var avtalt og bilen som ble levert. I tillegg vil det ha betydning hvorvidt selger har tatt et «som den er»-forbehold, og hvorvidt kjøpet er et forbrukerkjøp som reguleres av forbrukerkjøpsloven.
Reklamasjonsfrist
For at kjøperen skal ha sitt krav i behold, er det viktig at han eller hun overholder reklamasjonsfristen. Du kan lese mer om de ulike reklamasjonsfristene ved å trykke på linken. Som en tommelfingerregel er det alltid lurt å informere selgeren om eventuelle mangler så raskt som mulig.
Det må ikke være mulig for kjøperen å rette mangelen
Formålet med prisavslag, erstatning og heving, som omtales som kjøperens misligholdsbeføyelser, er å gjenopprette balansen i avtaleforholdet. Dersom selgeren kan reparere mangelen og således oppfylle sin del av avtalen, har han eller hun rett til å gjøre det. Hovedregelen er tross alt at avtaler skal holdes sik de er inngått.
Vesentlighetskravet
Ettersom heving er den mest alvorlige misligholdsbeføyelsen, skal det mer til enn at det bare foreligger en mangel som selgeren ikke kan rette.
Etter kjøpsloven må mangelen medføre et vesentlig kontraktsbrudd for at kjøperen skal kunne heve. Her må det foretas en helhetsvurdering. I denne vurderingen må konsekvensene heving har for kjøperen også trekkes inn, og det sentrale er hvorvidt kjøperen har rimelig grunn til å si seg løst fra kontrakten.
Etter forbrukerkjøpsloven er det derimot et krav om at mangel ikke er uvesentlig. Selv om språkbruken minner mye om vesentlighetskravet etter kjøpsloven, skal det noe mindre til. Det er enklere å si at en mangel ikke er uvesentlig enn at den er vesentlig. Det er bare uvesentlige mangler som ikke kan heves. Vurderingsmomentene vil være lik vesentlighetsvurderingen etter kjøpsloven. Forskjellen ligger imidlertid i hvordan man vekter momentene og hvor høy terskel man skal legge til grunn.
Gjennomføringen av hevingen
Når et kjøp heves, vil kjøperen måtte levere tilbake bilen mot at selgeren gir pengene tilbake. Dersom kjøper imidlertid har brukt bilen og dermed hatt nytte av den, må han eller hun gi selgeren et vederlag for dette. Selgeren på sin side plikter imidlertid å betale renter på kjøpesummen.
Advokatbistand
Har du kjøpt «katta i sekken» er det viktig at du tar kontakt med våre erfarne advokater, slik at du går frem på riktig måte for å kunne kreve dine rettigheter. I bilforsikringen din har du også rettshjelpsdekning, som gjør at forsikringen er med på dekke utgiftene til advokat, med fratrekk av egenandel, slik det er på nesten alle forsikringer.