Hva er mishandling i nære relasjoner?

Har du blitt utsatt for vold eller mishandling av en nærstående? Regjeringen ønsker økt fokus på saker som gjelder vold i nære relasjoner, og har uttalt at det er et «satsingsområde». Vi forklarer deg hva som ligger i lovbruddet «mishandling i nære relasjoner».
Hva omfattes av «nære relasjoner»?
Straff som følge av mishandling i nære relasjoner reguleres av Straffeloven § 282. I henhold til lovens regulering regnes følgende personer som «nære relasjoner»:
1) Nåværende eller tidligere ektefelle/samboer.
2) Egne barn og barnebarn, samt barn og barnebarn av nåværende eller tidligere ektefelle/samboer.
3) Egne foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre.
4) Noen i egen husstand, altså noen du bor sammen med.
5) Andre du har omsorgen for.
Hva er regnes som «alvorlig eller gjentatt» mishandling?
For å bli dømt for mishandling i nære relasjoner må det være bevist utover enhver rimelig tvil at den tiltalte har gjort seg skyldig i «alvorlig eller gjentatt» mishandling. Antall episoder er ikke avgjørende. Ett enkelt tilfelle av grov vold kan være tilstrekkelig, dersom episoden regnes som «alvorlig».
Selve mishandlingen kan bestå av blant annet trusler, tvang, frihetsberøvelse eller vold. Opplistingen er ikke uttømmende. Andre krenkelser av samme karakter omfattes også.
Nyere rettspraksis
I HR-2018-112-A hadde den tiltalte utsatt den fornærmede for fire ulike episoder. Episodene varierte i styrke og karakter; fra klaging til vold. Spørsmålet var om den tiltalte kunne dømmes for mishandling i nære relasjoner, eller om han skulle dømmes etter andre straffebud. Til tross for at alle hendelsene ble ansett for å være relevante i vurderingen av om terskelen var nådd, kom Høyesterett til at det ikke dreide seg om mishandling i lovens forstand. Den tiltalte ble likevel dømt til 90 dagers fengsel på bakgrunn av at tre av episodene isolert sett utgjorde brudd på andre straffebestemmelser. Den tiltalte ble blant annet funnet skyldig i grov kroppskrenkelse og brudd på besøksforbud.
Foreldelsesfristen er lengre ved mishandling i nære relasjoner
For én enkelt voldshendelse er foreldelsesfristen en annen, og kortere, enn for mishandling i nære relasjoner. Sistnevnte blir nemlig ansett for å være ett sammenhengende straffbart forhold. Foreldelsesfristen begynner med andre ord å løpe fra den siste episoden, og man kan derfor ta hensyn til episoder som fant sted lenge før tiltalen tas ut. Til sammenligning vil en kroppskrenkelse være foreldet etter 2 år.
Les mer om foreldelse av straffeansvar her.
Strafferammen for mishandling i nære relasjoner er høyere enn strafferammen for kroppskrenkelse
Strafferammene for kroppskrenkelse og mishandling i nære relasjoner er også vesensforskjellige. Man kan få opptil 6 års fengsel for mishandling i nære relasjoner. Til sammenligning har kroppskrenkelse en strafferamme på 1 års fengsel.
Har du blitt utsatt for vold eller mishandling av en nær relasjon? Du kan ha krav på gratis advokat!
Dersom du har blitt utsatt for vold i en nær relasjon kan du ha krav på fri rettshjelp, jf. straffeprosessloven § 107 a. Dette innebærer at du slipper å betale utgiftene til advokat selv, staten tar kostnadene for deg. Hvis du tar kontakt med oss kan vi hjelpe deg med å vurdere om du har krav på fri rettshjelp.
Advokatbistand
Dersom du trenger bistand i en sak om vold i nære relasjoner, er du velkommen til å ringe oss på 40 19 19 00. Vi kan bistå deg med anmeldelse, juridisk rådgivning, bistand i en eventuell rettssak og utforming av søknad til Kontoret for voldsoffererstatning. Det er viktig for oss at du blir ivaretatt gjennom hele prosessen.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.