Kan bilkjøpet heves?
Mange klienter lurer på hva som skal til for å heve et bilkjøp. Å heve betyr at ytelsene tilbakeføres, med andre ord at kjøper leverer tilbake bilen til selger og selger gir tilbake pengene til kjøper. Som hovedregel skal det mye til at man kan heve et bilkjøp, da utgangspunktet i norsk rett er at inngåtte avtaler skal holdes. I denne artikkelen vil vi gjennomgå hvilke vilkår som må være oppfylt før en kjøper kan heve bilkjøpet.
Kort sagt må det foreligge en mangel ved bilen, selger kan ikke ha mulighet til å rette mangelen og kjøperen må ha reklamert innen tidsfristen. Under vil vi gjennomgå hva disse vilkårene betyr og innebærer.
Hva har partene avtalt?
Hovedregelen ved kjøp av bil er at det er avtalefrihet mellom partene. Kjøper og selger kan stort sett avtale seg i mellom de vilkårene de ønsker. Det første man må se på er derfor om partene har avtalt noe angående adgangen for å heve kjøpet. Dersom ikke man har avtalt noe om dette, må man gå til loven og se på hvilke rettigheter den gir når det kommer til heving.
Ett unntak fra avtalefriheten ved bilkjøp er i de tilfellene kjøpet reguleres av forbrukerkjøpsloven (se avsnittet under). Da kan man ikke avtale dårligere vilkår for forbrukeren (kjøperen) enn det som fremgår av loven.
Forbrukerkjøpsloven eller kjøpsloven?
Bilkjøp reguleres av enten kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven. Reglene for om man kan heve bilkjøpet, er litt forskjellige avhengig av hvilken av de to lovene som gjelder for selve kjøpet. Enkelt forklart gjelder kjøpsloven for kjøp mellom private. Hvis en privatperson (forbruker) kjøper bil av en i næringsvirksomhet, typisk en bilforhandler, gjelder forbrukerkjøpsloven.
Det skal mer til å heve et kjøp etter kjøpsloven enn etter forbrukerkjøpsloven. Grunnen til dette er at forbrukerkjøpsloven er ment å beskytte forbrukere når de kjøper av næringsdrivende, som ofte er i en mer ressurssterk posisjon og ofte kjenner bedre til rettighetene sine.
Les mer om forskjellen mellom de to lovene her.
Viktige frister
For å i det hele tatt kunne klage på bilkjøpet eller heve det, må man overholde et sett klagefrister – gjerne omtalt som reklamasjonsfrister. Hvis ikke disse fristene overholdes, kan man ikke fremme et krav om heving. Det er to ulike frister man må forholde seg til – en absolutt reklamasjonsfrist og en relativ reklamasjonsfrist.
- Absolutt reklamasjonsfrist
Dersom kjøpsloven gjelder for ditt bilkjøp har du to års reklamasjonsrett mot skjulte feil og mangler. Mens dersom forbrukerkjøpsloven gjelder for ditt bilkjøp har du fem års reklamasjonsrett mot skjulte feil og mangler. Etter at den absolutte fristen er utløpt kan ikke lenger kjøper kreve å få hevet kjøpet. Denne fristen er til for å beskytte selger. Til slutt må selger kunne legge kjøpet bak seg og ikke bli utsatt for (overraskende) klager mange år etter et salg.
- Relativ reklamasjonsfrist
Samtidig med den absolutte reklamasjonsfristen gjelder en relativ reklamasjonsfrist. Etter både kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven må kjøperen reklamere innen ”rimelig tid” etter at feilen ble oppdaget eller burde ha blitt oppdaget. Å reklamere betyr at kjøper gir melding til selger om at bilen har en mangel, og at kjøper eventuelt vurderer å heve. Vurderingene av hva som er «rimelig tid» blir ofte noe strengere etter kjøpsloven enn etter forbrukerkjøpsloven.
Det forventes uansett at kjøperen undersøker bilen under eller kort tid etter overtakelse. Lett synlige mangler, som for eksempel riper i lakken, vil eller burde oppdages raskt. Dersom det imidlertid kreves større undersøkelser for å oppdage feilen, eller dersom det av naturlige årsaker ikke er naturlig at man oppdager feilen før det har gått noe tid, forventes det ikke at man oppdager feilen med en gang. I slike tilfeller begynner ikke den relative reklamasjonsfristen å løpe før man har oppdaget, eller burde ha oppdaget, feilen. Hva som utgjør ”rimelig tid” vil være varierende etter forholdene, men rettspraksis har vist at denne fristen ofte ikke er på mer enn et par måneder etter at feilen ble oppdaget.
Vi har skrevet en artikkel der du kan lese mer detaljert om reklamasjonsfrister.
Har bilen en mangel?
Dersom de overstående fristene for å fremme krav mot selgeren ikke har gått ut, kan kjøper reklamere på kjøpet såfremt bilen har en mangel. Det er ikke sånn at alle feil ved en bruktbil utgjør en mangel ved bilen etter loven. Som regel vil jo en bruktbil alltid ha noen småfeil eller slitasje. En mangel foreligger bare der det foreligger et avvik fra det som er avtalt mellom kjøper og selger. Har selger opplyst om at bilen har en stor ripe i lakken i det avtalen ble inngått, vil ikke dette være en mangel i og med at kjøperen likevel valgte å kjøpe bilen. Kort sagt skal bilen være i samme stand som kjøperen hadde rimelig grunn til å forvente etter avtalen.
Det følger av både kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven at det vil foreligge en mangel dersom selger har gitt uriktige opplysninger om bilen, eller dersom selger har tilbakeholdt viktige opplysninger. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om det foreligger en mangel eller ikke. Denne vurderingen er noe vi kan bistå med. Les nærmere om mangelsvurderingen i denne artikkelen.
Mangelen må ikke kunne rettes av selger
Dersom bilen har en mangel skal selger først få anledning til å rette mangelen. Å rette mangelen betyr at selger skal få mulighet til å utbedre mangelen for egen regning. Dersom kjøper for eksempel retter en mangel uten å kontakte selger og la han få utbedre mangelen først, kan kjøperen risikere å miste retten til å gjøre mangelen gjeldende overfor selger.
Etter forbrukerkjøpsloven har selger som regel kun to forsøk på å rette samme mangel på bilen, se forbrukerkjøpsloven § 30. Det finnes ikke en tilsvarende regel for kjøpsloven, men også etter denne loven vil det være en begrensning i hvor mange ganger selger kan forsøke å rette samme mangel. Dersom feilen ikke da blir rettet kan man som ofte kreve heving av kjøpet, såfremt mangelen er vesentlig eller ikke uvesentlig.
Mangelen kan ikke være uvesentlig
Dersom man kommer til at bilen har en mangel og reklamasjonsfristen er overholdt, kan kjøper kreve å heve kjøpet dersom mangelen er vesentlig, se kjøpsloven § 39. Etter forbrukerkjøpsloven er det nok at mangelen ikke er uvesentlig. Det skal altså mindre til for å få hevet kjøpet dersom kjøpet reguleres av forbrukerkjøpsloven. Spørsmålet i begge tilfeller er om kjøperen har rimelig grunn til å fri seg fra kontrakten.
Som vi har sett er det mange vilkår som må være oppfylt før kjøperen kan kreve å få hevet et bilkjøp. Hvis du er en kjøper som er misfornøyd med bilkjøpet, anbefaler vi deg å lese denne artikkelen om kjøpers rettigheter ved salg av bil. Hvis du derimot er en bilselger som har mottatt et krav fra kjøper om å heve bilkjøpet, anbefaler vi at du leser denne artikkelen om selgers rettigheter ved bilsalg.
Her kan du lese om da vi vant frem på vegne av vår klient som fikk hevet et bruktbilkjøp fordi bilen viste seg å ha omfattende mangler. Vår klient vant frem selv om bilen var solgt med et ”som den er”-forbehold, så det er viktig å vite at kjøper ikke mister retten til å klage over mangler selv om bilen selges med et slikt forbehold.
Advokatbistand
Dersom du ønsker å heve et bilkjøp, eller dersom du har fått et slikt krav fra en selger, vil vi råde deg til å ta kontakt med våre advokater. Advokatsidenes advokater er eksperter på bilsaker og har vunnet frem på vegne av klienter i utallige saker om bilkjøp. Dersom du har spørsmål om bilkjøp er det uforpliktende og gratis å kontakte oss her eller på telefon 40191900. Det er også viktig å vite at man kan få dekket utgiftene til advokat gjennom bilforsikringen, med fratrekk for en egenandel. Dette vil vi undersøke for deg.