Kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven ved bilkjøp
Advokatene i Advokatsidene.no får ofte henvendelser fra både kjøpere og selgere med spørsmål om hvilken lov som kommer til anvendelse ved kjøp og salg av bil. Det som forvirrer er at finnes to kjøpslover som tilsynelatende regulerer det samme forholdet.
Ved kjøp og salg av bil er det enten kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven som kommer til anvendelse. Som et utgangspunkt reguleres alle kjøpsforhold av kjøpsloven, dette følger av kjøpslovens § 1 første pkt. Etter lovens § 1 2 pkt. følger det at forbrukerkjøpsloven kommer til anvendelse ved forbrukerkjøp.
Etter forbrukerkjøpsloven menes forbrukerkjøp salg av ting til forbruker når selgeren eller selgerens representant opptrer i næringsvirksomhet. Næringsvirksomhet omfatter salg på heltid eller deltid over kortere eller lenger tidsrom, det er en form for næring. En bilforhandler er det mest vanlige eksempelet.
Forhold som ikke dekkes av forbrukerkjøpsloven vil da omfattes av kjøpsloven. Det klassiske eksempelet er der en privatperson kjøper bruktbil av en annen privatperson. Dersom en næringsdrivende kjøper bil av en annen næringsdrivende, eller av en privatperson vil også kjøpsloven komme til anvendelse.
Tvilstilfeller
Om det er kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven som kommer til anvendelse kan også være et tolkingsspørsmål. Eksempler på dette er dersom man kjøper bil av en som bruker bilen både i næringsvirksomhet eller i privatlivet.
Et annet eksempel som Advokatene i advokatsidene ofte får henvendelser om er dersom privatperson bruker et mellomledd som formidler av salget til privatperson. Her vil det ofte avhenge av hvilken formidlingsform mellomleddet bruker, hvilken kontakt det er mellom selger og kjøper, og andre momenter. Denne vurderingen kan vi bistå med.
Hva er forskjellen
Det er særlig to forskjeller som er viktig når man sammenligner forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven.
Den viktigeste forskjellen er at man i forbrukerkjøpsloven ikke kan avtale eller gjøre gjeldene vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av loven. Dette følger av § 3. Denne regelen betyr at man ikke kan avtale eller fravike rettigheter som loven gir forbrukeren. Etter kjøpsloven er det i utgangspunktet avtalefrihet, og to parter kan avtale seg i mellom det de ønsker. Denne regelen gir forbrukeren et sterkt vern, og er ment å vareta forbrukeren sine rettigheter
En annen forskjell er at forbrukerkjøpsloven i mange tilfeller gir regler som er mer gunstig for forbrukeren enn for en kjøper etter kjøpsloven. Som et eksempel kan man vise til hevingsregelen. Etter kjøpsloven må det foreligge et ”vesentlig kontraktsbrudd”, etter forbrukerkjøpsloven følger det at mangelen må være ”ikke uvesentlig”. Dette viser til ulike terskler for heving, terskelen er følgelig lavere ved forbrukerkjøp etter forbrukerkjøpsloven, enn ved kjøp etter kjøpsloven.
Har du spørsmål om kjøp og salg av bil, advokatene i Advokatsidene.no har er lang erfaring og god kompetanse innen kontraktsrett og kan bistå deg med dine spørsmål og problem.