Korona-krisen: Det du trenger å vite om permittering, oppsigelse og sluttpakke

Etter korona-krisen inntraff har mange blitt permittert, og det er mye usikkerhet rundt hva permittering egentlig innebærer. Reglene om permittering er dels ulovfestet og dels forankret i hovedavtalene mellom organisasjoner.
Hva innebærer permittering?
Når en ansatt er permittert skal han ikke lenger utføre arbeid og lønnsplikten bortfaller. Ansettelsesforholdet fortsetter riktignok å løpe. Dette står i motsetning til en oppsigelse. Ved en oppsigelse avbrytes ansettelsesforholdet.
En bedrift kan oppleve problemer og dermed permittere ansatte. Dersom bedriftens problemer vedvarer må permitteringen avsluttes, og arbeidstakerne må oppsies.
Det må foreligge en saklig grunn
Enten det gjelder permitteringer eller oppsigelser så gjelder det et krav om saklig grunn fra bedriftens side. En saklig grunn er typisk at det foreligger omstendigheter som umuliggjør produksjon. Under korona-krisen vil derfor en løsning om permittering være passende.
Dersom situasjonen er permanent vil oppsigelse være den riktige løsningen, ikke permittering. Før det permitteres ansatte kan det være aktuelt å ta opp spørsmålet om hvilken løsning som bør velges.
Når kan du permitteres?
Hvis en bedrift opplevde nedgang i omsetning på grunn av vedvarende strukturelle endringer i markedet før korona-krisen inntrådte, er det ikke sikkert at det er adgang til å permittere. Dersom omsetningen fortsatt faller, men prosentvis ikke faller mer enn før korona-krisen, må bedriften bruke oppsigelse.
Dersom du er i tvil om bedriften din har rett til å permittere deg bør du vurdere å inngi innsigelse for å kreve forhandlinger. Det kan vise seg at grunnlaget for permittering ikke har vært holdbart, og det kan medføre sluttpakke fremfor permittering.
Kan ende med sluttpakke
Arbeidsmiljøloven gir vern mot usaklig oppsigelse av arbeidstakere. Oppsigelse krever saklig grunn og beror på en helhetsvurdering. Ofte ender det med sluttpakke for å unngå tvist. I en sluttpakke blir man enig om for eksempel arbeidsfritak i oppsigelsesperioden, etterlønn for en viss periode, pensjonsrettigheter og mer.
Sluttpakke er særlig aktuelt dersom en arbeidstaker blir sagt opp, men bedriften ikke klarer å oppfylle kravet om saklig grunn og heller ikke kan dokumentere omsetningsfall eller grunnlag for driftsinnskrenkninger utover hva som kan forventes. Arbeidstaker vil ha rett på erstatning og krav på å fortsette i stillingen (Les mer om erstatning i vår artikkel «Når kan du få erstatning?«). Mange vil likevel oppleve det som ubehagelig eller demotiverende å fortsette arbeidsforholdet, og det kan være hensiktsmessig å avtale en sluttpakke.
Når det kommer til arbeidsforhold er det mange frister som må overholdes i forbindelse med permittering, oppsigelse og sluttpakker. Ta gjerne kontakt med oss for bistand.
Advokatbistand
Hvis du er permittert og har spørsmål i tilknytning til temaet, send en gratis og uforpliktende henvendelse eller ring oss på 40 19 19 00 i dag. Vi foretar en vurdering av din sak, og tilbyr deg eventuell bistand.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.