Mor dømt for å legge ut bilde av eget barn på Facebook

I april 2019 ble en 49 år gammel mor dømt i Hålogaland lagmannsrett for å ha lagt ut sensitive bilder av sin egen datter på Facebook. Hendelsen fant sted da datteren var 7 år gammel, i 2017. Moren anket dommen, men anken ble forkastet av Høyesterett i begynnelsen av november. Les dommen her.
På hendelsestidspunktet var moren i konflikt med barnevernet som følge av et vedtak om omsorgsovertakelse av barnet. Som ledd i morens kamp mot barnevernet opprettet hun en Facebook-gruppe med navn «(Barnets fornavn) skal hjem!». Gruppen ble brukt til å legge ut nedsettende meldinger om barnevernsansatte, i tillegg til å dele bilder og videoer av datteren. Fotomaterialet viste barnet i en sårbar situasjon, blant annet hvor hun gråt. Moren la også ut et brev fra barnevernet av «svært sensitiv og privat karakter».
Samtykkekompetanse
Lagmannsretten la til grunn at delingen av brevet, videoene og bildene var en utlevering av barnet, ved at «særs private og sensitive sider ved henne vart delte med ålmenta». Utgangspunktet var derfor at det var rettstridig å gjøre materialet offentlig tilgjengelig på Facebook. Retten vurderte om handlingen kunne legitimeres som følge av samtykke fra barnet. Her ble konklusjonen nei, fordi et sju år gammelt barn ikke kan ha samtykkekompetanse i et spørsmål som dette. Heller ikke morens samtykke på vegne av barnet endret rettens konklusjon. En rett for foreldrene til å samtykke på vegne av barnet i en situasjon som den foreliggende ville medføre at «barn generelt [vil] vera utan vern mot utilbørleg offentleggjering av sensitive og private forhold frå foreldres side.»
Forholdet til ytringsfriheten
Til slutt drøftet domstolen om delingen likevel var tillatt av hensyn til ytringsfriheten. Også her ble konklusjonen nei. Det ble lagt avgjørende vekt på at delingen ikke kunne anses som ledd i den offentlige debatt om barnevernets metoder, men «i hovudsak som verkemiddel i hennar eigen kamp mot barnevernet.» Retten mente kampen «kunne og burde vore ført utan å blottleggje privat og sensitiv informasjon om den svært unge dottera hennar.» Av denne grunn måtte hensynet til ytringsfriheten vike.
Saken kan bli brakt inn for EMD
Tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, varsler om at dommen vil bli klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for brudd på mor og datters rett til å bestemme over eget privatliv, og for brudd på ytringsfriheten. Elden uttaler at «Det er overraskende at hverken barnet eller vergen kan avgjøre hva som skal legges ut på Facebook, men at politiet skal avgjøre for dem.»
Dommen tydeliggjør den fine grensen mellom privatlivets fred og ytringsfriheten. Dommen er det første eksempelet på at en forelder har blitt straffedømt for krenkelse av sitt eget barns privatliv gjennom deling i sosiale medier, og vil ha betydning for senere avgjørelser med liknende saksforhold.
Advokatbistand
Vi anbefaler også at du leser artikkelen «Hvorfor bruke advokat fra Advokatsidene».
Har du spørsmål om temaet i artikkelen eller andre ubesvarte juridiske spørsmål, send en gratis og uforpliktende henvendelse eller ring oss på 40 19 19 00 i dag.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.