Når har du krav på fri rettshjelp?
Fri rettshjelp innebærer at det offentlige helt eller delvis dekker utgiftene til advokathjelp. Formålet med ordningen er at personer som ikke selv har økonomiske forutsetninger til det, skal kunne få juridisk hjelp i saker av stor personlig og velferdsmessig betydning.
Lov om fri rettshjelp skiller mellom fritt rettsråd og fri sakførsel. Fritt rettsråd vil si veiledning og hjelp i juridiske spørsmål uten rettergang. Fri sakførsel innebærer advokatbistand i en sivil rettssak.
Paragraf 11 i lov om fri rettshjelp angir i hvilke tilfeller man kan få fritt rettsråd. I noen type saker kan alle ha krav på fritt rettsråd, mens i andre type saker vil man ha krav på fritt rettsråd dersom man ligger under en viss inntekts- og formuesgrense.
Fjerde ledd i bestemmelsen åpner for at det kan innvilges fritt rettsråd selv om de økonomiske vilkårene i annet ledd ikke er oppfylt, der utgiftene til juridisk bistand blir betydelige i forhold til søkerens økonomiske situasjon.
Vi får ofte spørsmål fra klienter om de har en sak som er dekket av fri rettshjelpsordningen. Her vil vi gå gjennom de vanligste sakene vi jobber med der klienten har krav på fri rettshjelp. Dersom du er usikker på om du har en sak som kvalifiserer for fri rettshjelp vil vi råde deg til å ta kontakt med våre advokater, så vil de ta en gratis og uforpliktende vurdering av saken din. Man kan ha krav på fri rettshjelps ved behovsprøving, det vil si at man kun får fri rettshjelp hvis man har en lav inntekt og formue. I visse tilfeller, som vil bli gjennomgått under, kan man imidlertid ha krav på fri rettshjelp uansett inntekt og formue.
Fri rettshjelp ved behovsprøving
Dersom inntekten og formuen din er under en fastlagt grense, lister § 11 andre ledd i lov om fri rettshjelp opp hvilke situasjoner man har krav på fritt rettsråd.
-
11 (2) nr. 4 Kastet ut av boligen
Det følger av § 11 (2) nr. 4 at fri rettshjelp kan gis
for leietaker i sak etter husleieloven § 9-8 og tvangsfullbyrdelsesloven § 13-2 tredje ledd bokstav c når saken gjelder bolig som leietaker bebor.
Dette betyr at i saker om oppsigelse eller utkastelse fra bolig der leietakeren bor, kan fritt rettsråd innvilges såfremt man har en inntekt og formue under det bestemte beløpet.
Forarbeidene har tolket bestemmelsen som at det ikke bare gjelder saker etter husleieloven, men også tilsvarende saker om oppsigelse eller utkastelse ved leieforhold i leieboeraksjeselskaper, boligaksjeselskaper og andels- og borettslag. Dersom din sak er en husleiesak som ikke gjelder oppsigelse eller utkastelse, men har likhetstrekk med en slik sak, kan det innvilges fritt rettsråd etter § 11 (4).
-
11 (2) nr. 5 Tvister om oppsigelse eller avskjed
Gitt at man ligger under en fastlagt inntekts- og formuesgrense, følger det av § 11 (2) nr. 5 at fritt rettsråd kan gis
for arbeidstaker i sak etter arbeidsmiljøloven om et arbeidsforhold består eller om erstatning i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold.
Etter ordlyden er det klart at bestemmelsen omfatter tvister om lovligheten av en oppsigelse eller avskjed. Den gjelder både der arbeidstaker krever at oppsigelsen eller avskjeden blir kjent ugyldig slik at vedkomne fortsetter i stillingen, men også der det kreves erstatning eller fastsettelsesdom for at oppsigelsen eller avskjeden er ulovlig.
Bestemmelsen omfatter også der det er tvist om det i det hele tatt foreligger en oppsigelse. Problemstillingen kan eksempelvis aktualiseres i en tvist om endringer av arbeidsoppgaver. Spørsmålet kan bli om dette ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett, eller om endringen går ut over arbeidsgivers styringsrett og i realiteten må ses på som en oppsigelse av det eksisterende arbeidsforholdet, med tilbud om en ny stilling – en såkalt endringsoppsigelse.
Bestemmelsen kan også gjelde for andre nærliggende tilfeller. Dersom du er usikker på om din sak faller inn under bestemmelsen om fri rettshjelp, kan du ta kontakt med oss, så tar vi en uforpliktende vurdering.
-
11 (2) nr. 2 Fordeling etter opphør av samboerskap
Gitt at man ligger under en fastlagt inntekts- og formuesgrense, følger det av § 11 (2) nr. 2 at fritt rettsråd kan gis
i saker etter lov 4. juli 1991 nr. 45 om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører
Dersom det oppstår tvist om fordeling av felles bolig og innbo når et samboerskap opphører, kan man etter denne bestemmelsen ha krav på fri rettshjelp. Etter forarbeidene til loven er det en betingelse at partene har bodd sammen i minst to år eller har, har hatt eller venter barn sammen.
Justisdepartementet har uttalt at formålet med bestemmelsen er å lovfeste praksis som likestilte samboere med ekteskap når det kommer til muligheten til å få fri rettshjelp ved samlivsbrudd. Gjelder din sak en tvist om rett til bolig og innbo når et ekteskap opphører kan du ha krav på fri rettshjelp etter § 11 (2) nr. 1.
Bestemmelsen i § 11 (2) nr. 2 likestiller altså samboerskap med ekteskap i denne forbindelse. Høyesterett har uttalt at «behovet for fri rettshjelp i hovedsak er det samme ved oppløsning av et etablert samboerskap som ved oppløsning av ekteskap», jf. Rt. 2014 s. 27.
Fri rettshjelp uten behovsprøving
Paragraf 11 første ledd i lov om fri rettshjelp lister opp hvilke tilfeller som kvalifiserer for fritt rettsråd uavhengig av inntekt eller formue. Dersom en sak faller under ett av tilfellene listet opp i § 11 første ledd vil dermed alle kunne få fri rettshjelp, uten behovsprøving.
Erstatningssak mot gjerningspersonen
Søknad om fritt rettsråd kan innvilges uten behovsprøving for:
- til voldsofre i erstatningssak mot gjerningspersonen
Å være utsatt for en voldshendelse vil alltid være en påkjenning for offeret. Voldsofre har krav på fri rettshjelp i erstatningssøksmål mot gjerningspersonen. Våre advokater har lang erfaring med bistand til voldsofre, og dersom du har krav på fri rettshjelp vil vi hjelpe deg med å søke om dette. Den frie rettshjelpen omfatter nødvendig rådgivning og bistand til vurdering av om det skal fremmes erstatningssøksmål mot skadevolder eller til å få kravet fremmet i straffesak mot skadevolder.
Det er ikke nødvendig at saken er anmeldt til politiet eller at saken resulterer i et erstatningskrav overfor skadevolder. Du kan likevel ha krav på å få fri sakshjelp og til å få bistand fra en advokat til å vurdere om du vil gå videre med et erstatningssøksmål eller ikke. Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg med å finne ut om din sak er dekket.
Fri rettshjelp etter å ha vært utsatt for alvorlige forbrytelser
Søknad om fritt rettsråd kan innvilges uten behovsprøving for:
- til den som har vært utsatt for handling som nevnt i straffeprosessloven§ 107a første ledd bokstav a eller b, for å vurdere forhold av betydning for anmeldelse.
For en som har vært utsatt for alvorlige krenkelser som mishandling i nære relasjoner eller seksuelle overgrep kan en ekstrabelastning ved en straffesak være stor. Det kan være viktig å ha en profesjonell og nøytral samtaleparter som kan gi råd til fornærmede i forkant av en eventuell anmeldelse. Bestemmelsen gir fornærmede i saker som gir rett til bistandsadvokat etter straffeprosessloven § 170a (1) bokstav a og b, en rett på fri rettshjelp i forkant av en eventuell anmeldelse. Advokatens bistand vil variere avhengig av hva man har vært utsatt for. Våre erfarne advokater vil veilede og bistå deg i forkant av en eventuell straffesak.
Bestemmelsen medfører at man vil kunne ha rett til fri rettshjelp dersom man har vært utsatt or seksuelle overgrep, mishandling i nære relasjoner, menneskehandel, besøksforbud som har blitt brutt eller andre alvorlige krenkelser. Se straffeprosessloven § 107 a første ledd bokstav a eller b. Du kan også ha krav på fri rettshjelp i saker der det er grunn til å tro at fornærmede som følge av handlingen får betydelig skade på kropp eller helse.