Når kan du få erstatning?
For å kunne få erstatning etter en personskade, må tre grunnvilkår være oppfylt: Det må foreligge et erstatningsrettslig ansvarsgrunnlag, det må være et økonomisk tap, og det må foreligge en årsakssammenheng mellom en konkret handling og skaden. Hva disse vilkårene innebærer, vil bli gjennomgått i denne artikkelen.
Ansvarsgrunnlag
Utgangspunktet er at det er den som skader seg som en nærmest til å bære ansvaret for skaden. Men dette utgangspunktet kan ikke gjelde dersom det er noen andre som er skyld i skaden. Et erstatningsrettslig ansvarsgrunnlag vil si det rettslige grunnlaget som knytter erstatningsansvar til en handling eller unnlatelse. For at det skal foreligg et slikt erstatningsgrunnlag må en handling eller en unnlatelse (det at en skade skjer fordi man unnlater å handle eller gjøre noe) ha vært gjort med forsett, med uaktsomhet eller så må det foreligg et objektivt ansvar overfor handlingen eller unnlatelsen.
Forsett vil kort sagt si at man med vilje har påført skaden.
Uaktsomhet vil si at man har handlet klanderverdig. Dersom den som har voldt skaden burde ha reagert eller avverget risikoen før risikoen utløste skaden, kan man si at han eller hun har handlet uaktsomt. Man må spørre seg selv om ”påstått skadevolder” burde ha reagert på risikoen. Et eksempel er om en sjåfør av en bil burde ha reagert på risikoen som det å kjøre over fartsgrensen representerte.
Objektivt ansvar vil si at man er ansvarlig uavhengig av om man har utvist skyld eller ikke. En som ikke selv har forårsaket skaden, kan bli økonomisk ansvarlig gjennom lovfestede ansvarsgrunnlag, for eksempel gjennom bilansvarsforsikring eller forsikringsselskap. Man kan også ha objektivt ansvar som arbeidsgiver dersom man for eksempel er ansvarlig for en virksomhet som forårsaker skader.
Økonomisk tap
Som hovedregel kreves det at skaden har ført til et økonomisk tap for at man skal få erstatning. Økonomisk tap kan for eksempel være legekostander eller tapt arbeidsinntekt.
I visse tilfeller kan man få erstatning også for skader som ikke har ført til økonomisk tap. Dette kalles menerstatning, og er en erstatning for tap av livsutfoldelse eller livsnytelse som ikke kan måles i penger, se skadeerstatningsloven § 3-2. Her kan du lese om menerstatning etter yrkesskade. Dersom du er usikker på om du har krav på erstatning etter en personskade, kan du ta kontakt med oss. Vi anbefaler også vår artikkel «Hvor mye kan du få i erstatning etter personskade«.
Årsakssammenheng
For at en person skal kunne bli ansvarlig for skaden, må denne personens handling eller unnlatelse være en avgjørende årsak til at skaden inntraff. Dersom skaden uansett ville ha skjedd, kan ikke ”påstått skadevolder” stilles ansvarlig. Heller ikke hvis handlingen eller unnlatelsen han har gjort er så bagatellmessig at det er vanskelig å avgjøre om den hadde betydning for at skaden inntraff.
Høyesterett har formulert det som at «årsakskravet mellom en handling eller unnlatelse og en skade er vanligvis oppfylt, dersom skaden ikke ville ha skjedd om handlingen eller unnlatelsen tenkes borte». Formuleringen er hentet fra en prinsipiell og viktig Høyesterettsdom fra 1992, den såkalte «P-pilledom II«. Men skaden må også ha vært en påregnelig følge av handlingen eller unnlatelsen, og skaden som oppstod kan ikke ha vært for fjern eller avledet fra ”påstått skadevolders” handling. Høyesterett har sagt at «påstått skadevolders» handling må ha vært en ”ikke uvesentlig” faktor i risikoutløsningen.
Advokatbistand
Det kan være vanskelig å vite når man kan få erstatning, og ikke minst hvor mye man har krav på. Vurderingene kan ofte være kompliserte, og det kan være lurt å få bistand av en advokat for å sikre at du får det du har krav på etter en personskade. Ved skade vil du ofte kunne få dekket utgiftene dine til advokat gjennom forsikring eller av det offentlige. Ta kontakt med våre advokater, så vil vi gi deg en uforpliktende og gratis vurdering av saken din.
Vi anbefaler også at du leser artikkelen «Hvorfor bruke advokat fra Advokatsidene».
Har du spørsmål om temaet i artikkelen eller andre ubesvarte juridiske spørsmål, send en gratis og uforpliktende henvendelse, start en chat eller ring oss på 40 19 19 00 i dag.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.