Omvendt voldsalarm

Omvendt voldsalarm (OVA-lenke) ble innført i 2013 i Norge. Tidligere var det offeret som bar en voldsalarm. Omvendt voldsalarm innebærer at den straffedømte påføres en fotlenke. Før ble politiet varslet når den fornærmede følte seg truet. I mange tilfeller var det imidlertid på dette tidspunktet for sent og politiet rakk ikke frem i tide.
Formål
Formålet med en OVA-lenke er først og fremst å øke fornærmedes trygghet og følelse av trygghet. Politiet skal kunne gripe inn før det skjer et nytt straffbart forhold overfor den fornærmede. Den straffedømte får derfor én eller flere forbudssoner hvor han/hun ikke kan bevege seg innenfor. Disse sonene skal være av en slik størrelse at det er mulig for politiet å nå frem innen gjerningspersonen gjør det. Når lenken registrerer aktivitet i en forbudssone, blir politiet varslet og får muligheten til å ta seg til offeret. Byrden flyttes med andre ord fra den fornærmede til den pådømte.
Problemfritt?
Til tross for at formålet med OVA-lenken er godt, er det per dags dato kun 16 personer i Norge som har blitt idømt omvendt voldsalarm siden det ble innført i 2013. Hannah fra firmaet har bistått en som ble idømt omvendt voldsalarm, og som ønsket å overprøve tiltaket. Vi har dermed kunnskap om at det fremdeles er tekniske utfordringer med løsningen. Blant annet utløses alarmen i andre tilfeller enn når den domfelte beveger seg inn i en forbudssonene. Dersom batteriet på lenken er tomt eller fotlenkebæreren befinner seg i et område uten tilstrekkelig god GPS-dekning i mer enn 20 minutter, går alarmen. Batteriet må også manuelt lades to ganger i løpet av dagen på grunn av kort levetid. Dette innebærer at bæreren ikke kan gå på kino eller ta t-bane. Det er også påvist problemer med dekning i nybygg, kjøpesentre og garasjeanlegg.
Økt bruk?
Riksadvokaten har i rundskriv publisert 20.05.19 gitt påtalemyndigheten pålegg om at OVA-lenke skal brukes i flere saker. I nyere rettspraksis er det slått fast en rekke ganger at den ekstra belastningen teknisk svikt ved utstyret utgjør for den idømte er beklagelig, men ikke nødvendigvis utslagsgivende. Du kan lese om dette i blant annet LB-2018-189245.
Advokatbistand
Har du spørsmål om temaet i artikkelen eller ønsker bistand i forbindelse med ileggelse/overprøving av omvendt voldsalarm? Send en gratis og uforpliktende henvendelse eller ring oss på 40 19 19 00 i dag.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.