Det haster å klage på bilkjøpet!
Dersom bilen du har kjøpt ikke er i den stand som var avtalt og det foreligger en mangel ved bilen, kan du reklamere på bilkjøpet. Dette betyr at du kan fremme krav mot selgeren, for eksemepel at bilen skal repareres/rettes, prisavslag eller at kjøpet heves. Det er imidlertid viktig å være klar over at det gjelder viktige frister for å reklamere på kjøpet.
Dersom man oversitter en reklamasjonsfrist, mister man retten til å få den kompensasjonen man egentlig har krav på. Det er med andre ord svært viktig at man overholder reklamasjonsfristen.
Vi anbefaler at du tar kontakt med våre erfarne advokater, slik at du ikke oversitter noen frister og taper dine rettigheter. Med vår hjelp vil vi sikre notoritet (dokumenterbar) reklamasjon.
Kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven
I Norge har man to forskjellige lover som regulerer forholdet mellom kjøper og selger av biler. Hvis du er en privatperson som kjøper bil fra en næringsdrivende (forhandler), gjelder forbrukerkjøpsloven. Dette gjelder også dersom man kjøper bruktbil fra en næringsdrivende. Hvis to privatpersoner eller to næringsdrivende inngår avtale om kjøp av bil, gjelder derimot kjøpsloven. Det finnes en reklamasjonsfrist både i forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven.
Kjøper må reklamere «innen rimelig tid»
Etter begge lovene er det slik at kjøperen må reklamere innen rimelig tid etter at feilen ble eller burde ha blitt oppdaget. Vurderingene av hva som er «rimelig tid» vil imidlertid bli annerledes etter forbrukerkjøpsloven, ettersom lovens formål i stor grad er å beskytte forbrukere. Vurderingen vil derfor ofte bli strengere etter kjøpsloven.
I alle tilfelle forventes det som regel at kjøperen undersøker en bil kort tid etter overtakelse. Åpenbare mangler, som for eksempel store riper, vil eller burde oppdages raskt.
Motsatt er det dersom det kreves store undersøkelser for å oppdage feilen, eller dersom det av naturlige årsaker ikke er naturlig at man oppdager feilen før det har gått noe tid. Det er for eksempel ikke rimelig at man oppdager at aircondition-anlegget ikke fungerer om vinteren, da man gjerne kun bruker dette om sommeren.
Hva som er rimelig tid er derimot vanskeligere å fastslå på generelt grunnlag. Blant annet vil hvorvidt man har fagkunnskaper få betydning. For å være på den sikre siden anbefaler vi deg å kontakte oss, selv om man som regel vil ha litt tid på å områ seg.
Vi vil da gi beskjed til selgeren om at alt muligens ikke stemmer, og at nærmere undersøkelser må foretas før det eventuelt fremsettes et krav. En slik beskjed må imidlertid følges opp. Jo lengre tid som går, desto større er muligheten for at man mister kravet sitt.
Absolutte reklamasjonsfrister
I tillegg må kjøper forholde seg til absolutte reklamasjonsfrister. Man har en frist på på to år etter kjøpsloven. Denne løper fra overtakelsesdatoen. Man kan dermed ikke reklamere på feil til selgeren hvis det har gått to år siden man overtokk bilen.
Etter forbrukerkjøpsloven er det to ulike absolutte frister. Den ene er på to år, den andre på fem år. Fristen på fem år gjelder dersom varen er ment å vare vesentlig lengre enn to år. Dette er gjerne tilfellet når det gjelder biler.
I en ny dom fra Høyesterett kom domstolen til at reklamasjonsfristen på fem år ikke gjelder for reklamasjon over den samme feilen som det allerede har blitt reklamert over innen fristen. Så dersom et verksted eller en selger har forsøkt å utbedre feilen, men den samme feilen viser seg igjen etter at det har gått fem år, kan du fremdeles reklamere over feilen. Hele dommen kan leses her.
Garanti trumfer reklamasjonsfrist
Reklamasjonsreglene vil imidlertid vike for eventuelle garantier selgeren kan ha påtatt seg. Dette er igjen et utslag av avtalefriheten. I tillegg vil reklamasjonsreglene ikke gjelde dersom selgeren har opptrådt grovt uaktsomt eller i strid med redelighet og god tro. Det skal imidlertid svært mye til for at dette skal være tilfellet, så det lureste er å alltid å ta kontakt med oss med en gang.
Advokatbistand
Føler du at du har kjøpt «katta i sekken» er det viktig at du rakt tar kontakt med våre erfarne advokater, slik at vi sammen går frem på riktig måte for å kunne kreve dine rettigheter. I bilforsikringen din har du også rettshjelpdekning, som gjør at forsikringen er med på dekke utgiftene til advokat, med fratrekk av egenandel, slik det er på nesten alle forsikringer. En annen fordel med å bruke advokat er at det er vi som fronter saken din overfor selger/kjøper. Mange setter stor pris på å slippe å argumentere for en selger/kjøper de nettopp har gjort en handel med.