Småbarnsmor utvist – Barnets beste måtte vike

I en fersk dom fra Høyesterett er det tydelig at hensynet til barnets beste ikke har avgjørende betydning i vurderingen av om en omsorgsperson – i dette tilfellet en mor – skal utvises fra landet for brudd på utlendingsloven.
Saken gjaldt en kvinne som kom til Norge i 2001 og ble tilkjent statsborgerskap i 2007. Kvinnen har hele tiden hevdet at hun var fra Somalia. Dette viste seg å være feil, da kvinnen opprinnelig er fra Djibouti. Som følge av den uriktige opplysningen om kvinnens opprinnelsessted ble statsborgerskapet tilbakekalt av UDI. I tillegg ble kvinnen utvist fra landet og fikk et innreiseforbud på to år. Kvinnen var mor til fire barn og gift med en norsk statsborger. På tidspunktet for utvisningen var det yngste barnet to og et halvt år gammelt.
Lagmannsrettens vurdering
Da saken ble reist for lagmannsretten konkluderte domstolen med at vedtaket var ugyldig fordi det var lagt for liten vekt på hensynet til barnas beste. Prinsippet kommer til uttrykk i Grunnloven, EMK og barnekonvensjonen. Lagmannsretten mente det ikke var en realistisk mulighet for at familien kunne flytte med moren til Djibouti, selv om dette teoretisk sett var mulig.
Høyesteretts vurdering
I dommen fraviker Høyesterett lagmannsrettens vurdering. Høyesterett mente kravet om at det må foreligge en «insurmountable obstacle» for å fortsette familielivet i utledningens opprinnelsesland, ikke var oppfylt. Kravet følger av praksis fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD). Med andre ord utelukket ikke Høyesterett muligheten for å fortsette familielivet i Djibouti.
Hva angår hensynet til barnets beste uttalte Høyesterett at utvisningen måtte medføre «uvanlig store belastninger for barna» dersom prinsippet skulle forhindre utvisning. Normen ble satt i lys av lovbruddets alvorlighetsgrad. Selv om barna var sterkere knyttet til moren enn faren, og at utvisningen ville prege barna sterkt følelsesmessig, ble ikke vilkåret ansett oppfylt. Høyesterett la særlig vekt på at innreiseforbudet – av hensyn til barna – kun var satt til to år.
Dommens betydning
Etter å ha gjennomgått både nasjonal og internasjonal rettspraksis uttaler Høyesterett at «Hensynet til barnets beste skal være grunnleggende og veie tungt, men er ikke alene nødvendigvis avgjørende». De legger til grunn at bruddets alvorlighetsgrad må være retningsgivende, og at det ved alvorlige brudd kreves «uvanlig store, eller ekstraordinære» belastninger for barnet. «Inngrep i familielivet som ikke går utover det som må antas å være en alminnelig konsekvens av et utvisningsvedtak» er ikke nok.
Normen vil ha stor betydning for fremtidige vurderingen av et utvisningsvedtaks forholdsmessighet. Dommen kan derfor få betydelige konsekvenser på utlendingsrettens område. Ekteparet varsler om at de vil ta saken til EMD. EMDs vurdering vil ha betydning for høyesterettsdommens rettskildevekt.
Advokatbistand
Vi anbefaler at du leser artikkelen «Hvorfor bruke advokat fra Advokatsidene».
Har du spørsmål om temaet i artikkelen eller andre ubesvarte juridiske spørsmål, send en gratis og uforpliktende henvendelse eller ring oss på 40 19 19 00 i dag.
Våre advokater står klare til å hjelpe deg.