Strengt beviskrav for å si opp gravide
Det er klart at arbeidsgiveren din ikke kan si deg opp fordi du er gravid. Det følger av arbeidsmiljøloven. Men hva skjer hvis en arbeidsgiver sier deg opp mens du er gravid og begrunner oppsigelsen i noe annet, for eksempel nedbemanningsbehov? Som gravid arbeidstaker har man et svært sterkt stillingsvern, det viser blant annet en ny dom fra Høyesterett.
Etter arbeidsmiljøloven § 15-9 skal oppsigelse som finner sted i den perioden arbeidstakeren er gravid anses å ha sin grunn i dette forholdet dersom ikke noe annet gjøres ”overveiende sannsynlig”. Med andre ord: Hvis du har blitt sagt opp under graviditeten må arbeidsgiver kunne dokumentere at det ikke skyldes graviditeten, på en måte som fremstår som ”overveiende sannsynlig”.
Spørsmålet for Høyesterett var hvilket beviskrav denne formuleringen gir utrykk for.
Selve saken
En kvinne ble oppsagt fra stillingen sin i syvende måned av graviditeten. Høyesterett uttalte i dommen at kriteriet overveiende» sannsynlig i § 15-9 må språklig forstås som et beviskrav som krever noe mer enn 50 prosent sannsynlighet. Dette fremkommer også – mener Høyesterett – når paragrafen leses i sammenheng med andre bestemmelser i arbeidsmiljøloven.
Videre følger det av forarbeidene til bestemmelsen at hvis arbeidsgiveren vil si opp en arbeidstaker som er gravid, og påberoper seg at oppsigelsen har sin grunn i andre forhold, er det således han som må godtgjøre at dette medfører riktighet. At oppsigelsen i tilfelle skyldes andre forhold, skal gjøres ‘overveiende sannsynlig’. Det må derfor stilles store krav til arbeidsgiverens ‘beviser’.
Høyesterett påpekte dermed at lovgiver med formuleringen «overveiende sannsynlig» har ment å stille så vel «store» som «strenge» krav til arbeidsgivers bevis for at oppsigelsesgrunnen gjelder et annet forhold enn det loven skal verne. Bestemmelsen oppstiller altså et krav om klar sannsynlighetsovervekt for at oppsigelsen skyldes noe annet enn graviditet.
Etter en vurdering av bevisene kom Høyesterett til at kvinnens arbeidsgiver ikke oppfylte kravet om klar sannsynlighetsvekt for at oppsigelsen skyldtes andre forhold enn graviditeten. Dette blant annet på bakgrunn av at bedriften frem til oppsigelsestidspunktet hadde foretatt handlinger og vurderinger som tilsa at kvinnens arbeidsområde skulle bestå.
Hele dommen kan leses her. Les også vår generelle artikkel om ugyldige oppsigelser.
Advokatbistand
Dersom du blir oppsagt mens du er gravid kan du ha krav på fri rettshjelp og på den måten få dekket utgiftene du har til advokat. Les mer om det her. Vi vil undersøke dette for deg.