Hva er voldsoffererstatning?
Voldsoffererstatning er en erstatning fra staten for de som har opplevd vold, seksuelle overgrep eller andre straffbare handlinger som krenker liv, helse eller frihet.
Erstatningen er en kompensasjon for ikke-økonomisk tap, og summen fastsettes ut i fra hva som er gjeldende praksis i liknende saker. Hvor omfattende og smertefulle skader offeret har blitt påført, samt hvor alvorlig den straffbare handlingen er, vil også ha betydning for erstatningens størrelse.
Hvem kan få voldsoffererstatning?
Man vil kunne ha krav på voldsoffererstatning selv om en straffesak er avsluttet eller henlagt, og selv om gjerningspersonen var utilregnelig.
Det straffbare forholdet må imidlertid anmeldes til politiet for at man skal få voldsoffererstatning. I tillegg må man kreve at erstatningskravet tas med i en eventuell straffesak mot skadevolderen. Dette er noe din bistandsadvokat kan hjelpe deg med.
Dersom voldsofferet dør kan de etterlatte ha krav på erstatning. Barn som har opplevd vold mot sine nærmeste vil også i enkelte tilfeller ha rett til erstatning.
Våre advokater har bistått en rekke klienter med å få voldsoffererstatning. Her kan du lese om vår klient som fikk innvilget full erstatning etter et overgrep på 90-tallet.
Foreldelse
Alle pengekrav er som utgangspunkt gjenstand for foreldelse. Det vil si at man mister retten på å få pengene etter en viss tid. Det er likevel noen særlige foreldelsesregler som gjelder for voldsoffererstatning.
Hovedregelen er at søknaden om voldsoffererstatning må være sendt inn før erstatningskravet mot skadevolderen er foreldet etter foreldelsesloven. Du kan lese om reglene i foreldelsesloven ved å klikke på denne linken.
Det er likevel tilstrekkelig at søknaden fremsettes før skadevolderens eventuelle straffeansvar er foreldet, eller før skadelidte fyller 21 år. Du kan lese mer om foreldelse av straffeansvar ved å trykke på denne linken.
Det kan være vanskelig å slå fast om et krav er foreldet. Dersom du er usikker eller har noen spørsmål kan du enkelt ta kontakt med oss. Dette er helt gratis og uforpliktende, og vi har selvsagt taushetsplikt.
Kan man få voldsoffererstatning for vold som har skjedd i utlandet?
Hovedregelen er at voldsoffererstatning kun gis dersom skaden har funnet sted i Norge eller på norsk territorium. Det finnes imidlertid unntak.
Det kan gjøres unntak dersom den skadelidte eller etterlatte har bopel i Norge på skadetidspunktet, og dersom særlige grunner tilsier at erstatning bør tilkjennes.
Slike grunner kan være at landet hvor skaden skjedde ikke har noen voldsoffererstatning, eller dersom skadelidte blir stilt veldig mye dårligere sammenliknet med den norske ordningen.
Vil skadevolderen få vite om søknaden?
I de tilfeller straffesaken er henlagt, vil ikke skadevolderen bli varslet om at offeret har søkt om voldsoffererstatning.
Dersom straffesaken er avgjort med dom, forelegg eller påtaleunnlatelse, vil Kontoret for voldsoffererstatning ha mulighet til å fremsette et regresskrav mot skadevolderen. Dette betyr at Kontoret for voldsoffererstatning betaler ut erstatning til deg, for deretter å kreve pengene tilbake fra skadevolderen. Skadevolderen vil da få vite om søknaden, og vil kunne få innsyn i dokumentasjon i erstatningssaken.